fbpx

Inspiratie voor zelfstandigen in bijberoep

9 voordelen van een bijberoep

Voordelen bijberoep

Veel mensen die werken in hoofdberoep willen graag zelfstandige in bijberoep worden om hun inkomen te verhogen, iets te doen waar ze gepassioneerd door zijn of gewoon extra kennis te verwerven en zo misschien later een extra stapje op de ladder in hun hoofdberoep te doen. Het is vooral handig voor mensen die graag zelfstandig werken of gespecialiseerde kennis hebben en die ze kunnen gebruiken om een bedrijf te runnen.

Zelfstandigen maken hun eigen schema’s, krijgen volledige controle over hun inkomsten en kiezen hoe ze hun geld willen uitgeven. Het is echter verre van een eenvoudige keuze, en daarom willen wij via dit artikel de voordelen van een bijberoep opsommen.

Je verdient een extra inkomen

Bovenop de inkomsten die je verdient in je hoofdberoep, zorgt een bijberoep ervoor dat je een extra inkomen kan verdienen. Je hebt dus zowaar 2 inkomstenbronnen. Daarbij maakt het niet uit hoeveel je verdient als bijberoeper, wat betekent dat je gerust meer mag verdienen in je bijberoep dan in je hoofdberoep. Let echter op, je wordt belast op je winst! Het is dus enorm belangrijk om goed je kosten bij te houden.

Afwisseling in je job

Een activiteit als zelfstandige in bijberoep kan een ideale manier zijn om even te ontsnappen aan jouw dagelijkse ritme als werknemer of ambtenaar. Jouw activiteit als zelfstandige in bijberoep kan te maken hebben met je activiteit in hoofdberoep, maar dat hoeft ook helemaal niet. Als jij bijvoorbeeld gepassioneerd bent door tennis, kan je perfect als zelfstandige in bijberoep starten als tenniscoach!

Ideaal om je idee uit te testen zonder al te veel risico

Starten als zelfstandige in bijberoep is een ideale manier om te weten of een leven als zelfstandige bij jou past, zonder jouw hoofdberoep te moeten stopzetten. Het brengt ook mee dat je pas de definitieve overstap naar zelfstandige in hoofdberoep hoeft te zetten wanneer je jouw cliënteel en inkomsten voldoende opgebouwd hebt.

Een enkelvoudige boekhouding volstaat meestal

Werken als zelfstandige in bijberoep brengt ook nog een enkelvoudige boekhouding als voordeel met zich mee. Een enkelvoudige/vereenvoudigde boekhouding is relatief eenvoudig en we leren je in ‘Plan van aanpak’ aan hoe dit te doen zonder een boekhouder 😊.

Wil je meer te weten komen over enkelvoudige boekhouding? Lees dan zeker ook volgend artikel: Is een enkelvoudige boekhouding interessant voor je bijberoep?

Uitgaven die je maakt voor je bijberoep, kan je als beroepskosten aftrekken

Wanneer je naast je hoofdberoep ook een activiteit als zelfstandige in bijberoep doet, wordt dat extra inkomen boven op jouw loon gerekend. Hierdoor zal je ook meer belastingen moeten betalen.

Gelukkig kan je de kosten die je in het kader van jouw activiteit als zelfstandige in bijberoep maakt, aftrekken als beroepskosten. Hierdoor zal het bedrag waarop de belastingen berekend worden veel lager zijn en zal je daarom minder belastingen moeten betalen.

Het bijhouden van de kosten is echter zeer belangrijk.

Lees ook: Hoeveel belastingen moet je betalen als zelfstandige in bijberoep?

Sociale zekerheid van je hoofdberoep

Als zelfstandige in bijberoep behoud je de socialezekerheidsrechten die je opbouwt in je hoofdberoep als werknemer of ambtenaar. Je bouwt echter geen extra socialezekerheidsrechten op. De minimum bijdrage is veel lager dan voor een zelfstandige in hoofdberoep en soms ben je zelfs volledig vrijgesteld. Het voordeel is echter wel dat je de sociale bijdragen mag aftrekken van de belastingen.

Minder druk om je zaak uit te bouwen

Als zelfstandige in bijberoep werk je buiten je normale werkuren en sta je niet onder toezicht van een baas. Dit geeft jou de vrijheid om jouw werkschema rond jouw beschikbaarheid en die van jouw klanten uit te werken. Je kunt dus perfect zelf kiezen wanneer je tijd wil besteden aan jouw activiteit in bijberoep, niemand verplicht jou immers om een bepaald aantal uren te werken.

Uiteraard is het belangrijk om een goede balans te houden tussen werk- en privéleven. Zorg dat je deze extra druk aankunt en maak genoeg tijd voor jezelf en je familie en vrienden.

Focus op wat je echt wil, gemakkelijker om nee te zeggen

Als werknemer of ambtenaar krijg je vaak de luxe niet om “nee” te zeggen tegen bepaalde taken. Als zelfstandige in bijberoep krijg je deze echter wél. Je kan je hierdoor meer focussen op wat je echt wilt en hoeft je tijd niet te verspillen aan zaken of opdrachten die je niet interesseren. Jij bent degene die bepaalt waar je wel of niet je tijd en moeite in wil steken.

Je kan je bijberoep gemakkelijk stopzetten

Is zelfstandige zijn in bijberoep toch niets voor jou? Geen zorgen, want je kunt jouw activiteit in bijberoep zeer gemakkelijk stopzetten. Het enige wat je moet doen, is jouw ondernemingsnummer in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) en jouw btw-nummer stopzetten. Daarnaast moet je ook je zelfstandige statuut opzeggen. Je betaalt de laatste sociale bijdragen en brengt tenslotte jouw sociale zekerheid in orde. Voor deze zaken contacteer je best een ondernemingsloket zoals Acerta, Xerius…

Conclusie: 9 voordelen van een bijberoep

Zoals je leest brengt een bijberoep heel wat voordelen met zich mee. Je kan je idee beginnen uitwerken zonder dat je een al te groot risico neemt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Anderen vonden dit ook interessant:

Student-zelfstandige worden?

Starten als student-zelfstandige?

Je studie combineren met ondernemerschap? Dat kan! In deze blogpost ontdek je hoe je als student een vliegende start maakt als student-zelfstandige. We delen praktische