fbpx

Inspiratie voor zelfstandigen in bijberoep

8 kosten die je als zelfstandige in bijberoep sowieso maakt

8 kosten als zelfstandige in bijberoep

Wist je dat je een aantal kosten als zelfstandige in bijberoep kan maken die je anders sowieso zou maken? In dit artikel som ik een aantal zaken op die je als zelfstandige als bijberoep kan inboeken als kost, die je anders als ‘niet zelfstandige’ waarschijnlijk ook zou maken. En deze kosten zorgen ervoor dat je uiteindelijk minder belastingen gaat betalen.

Het is zeker niet de bedoeling om zoveel mogelijk beroepskosten te maken, dat is een fabeltje dat soms leeft. Zorg ervoor dat je alles logisch kan verklaren voor het geval je een controle zou krijgen. Maar sommige zaken, zoals bijvoorbeeld een computer, gebruik je waarschijnlijk ook voor je bijberoep. Dus waarom zou je die 100% privé betalen?

Opgelet, sommige zaken ga je inboeken als ‘kost’ en andere als ‘investering’. Indien het gaat over zaken met een hogere aankoopprijs die je over meerdere jaren gebruikt, dan ga je die waarschijnlijk als investering inboeken. Dat wil zeggen dat je de ‘kost’ gaat spreiden over verschillende jaren. Het in kosten nemen van een investering over meerdere jaren noemt men de investering afschrijven. Denk daarbij aan een laptop, smartphone,…

Laptop of tablet

Een laptop of tablet is vaak niet goedkoop. Maar de kans is erg groot dat je je laptop kan inboeken als een investering.

Als zelfstandige zijn er namelijk een heleboel taken die je gaat uitvoeren vanaf je laptop of tablet:

  • je boekhouding
  • opvolgen van e-mails
  • aanpassen van je website
  • inplannen van je sociale media
  • bewerken van foto’s
  • en uiteraard zijn er nog de specifieke tools die je gebruikt voor je zelfstandige activiteit in bijberoep

Je ziet het, als zelfstandige in bijberoep is een laptop of tablet eerder onmisbaar en kan je deze dus zeker inboeken als investering (= een ‘kost’ verspreid over meerdere jaren). De kostprijs van een laptop wordt in de boekhouding vaak gespreid over 3 jaar.

Hou er ook rekening mee dat je vaak niet de volledige aankoopprijs van je laptop als kost of investering zal kunnen inboeken. De fiscus houdt er namelijk rekening mee dat je je laptop ook voor een bepaald gedeelte privé zal gebruiken. In de praktijk zal je de aankoopprijs van je laptop vaak maar voor 70 à 90 procent kunnen inboeken in je boekhouding.

Smartphone

Ook een smartphone is onmisbaar als zelfstandige in bijberoep, je gebruikt je smartphone namelijk voor heel wat taken:

  • telefoneren met klanten
  • behandelen van e-mails
  • foto’s trekken voor sociale media
  • sociale media beheren en opvolgen
  • foto’s trekken van aankoopbonnetjes en facturen om deze door te sturen naar je boekhouding

Ook hier dien je er rekening mee te houden dat de fiscus er van uit gaat dat je je smartphone voor een gedeelte privé gebruikt. Ook je smarpthone boek je dus beter niet in voor 100%. Afhankelijk van de aankoopprijs boek je je smartphone ook in als investering, en neem je ieder jaar één derde van het professionele deel in kosten.

Telecom abonnement

Ook je telecom abonnement kan je gedeeltelijk inboeken als kost. Je hebt namelijk een telefoon- en internet abonnement nodig om je zelfstandig bijberoep te kunnen uitvoeren.

Ook hier kan je niet alles inboeken als kost: het gedeelte van de kost voor het TV-abonnement kan je waarschijnlijk moeilijk als kost inboeken. En als je je smartphone ook gedeeltelijk privé gebruikt, zal je ook hier niet alles als kost kunnen inboeken.

Opleidingen/conferenties

Opleidingen en conferenties zijn vaak duur. Als particulier ontzie je je het soms om bepaalde opleidingen te volgen, gewoonweg omdat ze te veel kosten.

Maar opleidingen die gerelateerd zijn aan je bijberoep, kan je uiteraard ook als kost inboeken!

Dat kunnen zowel algemene opleidingen zijn (denk aan opleidingen rond sociale media, hoe je bijberoep uitbouwen,..) maar ook beroepsspecifieke opleidingen.

Vervoerskosten

Maak je een verplaatsing voor je bijberoep, dan kan je dit ook als kosten in je boekhouding steken. Denk daarbij aan:

  • Klantenbezoeken
  • Geven van opleidingen, trainingen op een andere locatie
  • De rit heen/weer naar een winkel waar je aankopen doet voor je bijberoep
  • Restaurantbezoek

Ook eventuele parkeerkosten die je op dat moment maakt, kan je toevoegen aan je kosten.

Ga je met de auto, dan kan je een document voor een km-vergoeding indienen. Houd je gereden km’s in detail bij!

Ook kosten met het openbaar vervoer in functie van je bijberoep, kan je toevoegen aan je boekhouding.

Inrichting van een bureau, winkel of magazijn

Het inrichten van een bureau, winkel of magazijn, is uiteraard ook ten laste van je bijberoep. Bij een winkel of magazijn is het vrij duidelijk dat dat specifiek voor je bijberoep is.

Maar ook de inrichting van je bureau thuis kan je in je kosten steken. Koop je een nieuwe bureau of lamp in functie van je bijberoep? Dan kan je deze ook in je kosten steken.

Restaurantkosten/etentjes met potentiële klanten

Neem je een (potentiële) klant mee op restaurant? Vraag dan zeker een btw-bonnetje als je de rekening betaalt. Opgelet, niet ieder restaurant doet dit automatisch. Vraag dit dus zeker altijd!

Je kan niet het volledige bedrag van het restaurantbezoek in je kosten steken. De fiscus heeft dit namelijk beperkt tot 69%. Maar dat is nog altijd een pak beter dan dat je het betaalt met geld van je nettoloon.

Electriciteit – gas – water (EGW)

EGW dien je sowieso te betalen. Wist je dat je een deel van je EGW ook in je kosten kan steken? Dit doe je in verhouding tot de gebruikte ruimte van je woning. Dus als je 10% van je woning gebruikt als zelfstandige in bijberoep (bijvoorbeeld de oppervlakte van je bureau), dan kan je 10% van je EGW ook in de boekhouding van je zelfstandige steken.

Conclusie: kosten als zelfstandige in bijberoep die je sowieso maakt

Zoals je merkt zijn er nogal wat kosten die je sowieso maakt, die je ook kan benutten als kost als zelfstandige in bijberoep. Ook al lijken dit op het eerste zicht steeds maar kleine bedragen, de vele kleintjes zorgen er op het einde van het jaar toch voor dat je minder privé betaalt en ook nog eens minder belastingen op je bijberoep. Een win win situatie dus!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Anderen vonden dit ook interessant:

Student-zelfstandige worden?

Starten als student-zelfstandige?

Je studie combineren met ondernemerschap? Dat kan! In deze blogpost ontdek je hoe je als student een vliegende start maakt als student-zelfstandige. We delen praktische