fbpx

Inspiratie voor zelfstandigen in bijberoep

Is een enkelvoudige boekhouding interessant voor je bijberoep?

Is een enkelvoudige boekhouding interessant voor je bijberoep?

In onze vorige blogpost hebben wij jou al aangeraden om als startende zelfstandige in bijberoep een enkelvoudige boekhouding (of vereenvoudigde boekhouding) te beginnen. Maar wat is nu precies een enkelvoudige boekhouding? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Moet je btw aanrekenen op je facturen of niet? Wat is een personenbelasting? Kan ik zelf een enkelvoudige boekhouding voeren? Dit artikel zal meer ingaan op deze vragen die je ongetwijfeld zult hebben.

Wat is een enkelvoudige boekhouding?

Een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding betekent dat je al jouw inkomsten en uitgaven moet bijhouden. Deze bestaat uit 4 delen die je perfect zelf op je computer kunt bijhouden:

  • Een financieel dagboek, bestaande uit een kasboek (indien je cash geld ontvangt en betaalt) en een bankboek (kosten en inkomsten via een bankrekening, hier kan je natuurlijk gewoon je bankafschriften bijhouden)
  • Een aankoopboek, met een overzicht van al je aankopen
  • Een verkoopboek, met een overzicht van al je verkopen
  • Een inventarisboek, waar je op het einde van het jaar een overzichtje in maakt van wat je hebt aangekocht, maar nog niet verkocht

Voordelen van een enkelvoudige boekhouding

Als startende zelfstandige in bijberoep zal je logischerwijs starten met een enkelvoudige boekhouding. Gelukkig brengt deze heel wat niet te negeren voordelen:

  • In tegenstelling tot de dubbele boekhouding is dit de eenvoudigste boekhoudmethode: je moet namelijk enkel jouw inkomsten en uitgaven bijhouden.
  • Het brengt een minder zware administratieve last met zich mee, wat ook zal leiden tot een grote tijdsbesparing.
  • Een enkelvoudige boekhouding heeft een gesloten karakter. Dit betekent dat je ze niet openbaar moet maken, waardoor andere mensen er niet in zullen kunnen kijken.
  • Het is perfect zelf te doen, wat uiteraard ook minder kosten met zich mee zal brengen.

Nadelen van een enkelvoudige boekhouding

Aan de vereenvoudigde boekhouding zijn echter ook een aantal nadelen verbonden:

  • Een vereenvoudigde boekhouding geeft jou weinig zicht over de gezondheid van jouw onderneming, in tegenstelling tot een dubbele boekhouding.
  • Bij problemen met de fiscus zal je de enkelvoudige boekhouding niet kunnen gebruiken als bewijsmateriaal.

Btw aanrekenen of niet?

Als zelfstandige in bijberoep zal je ongetwijfeld in aanraking komen met btw (belasting over de toegevoegde waarde). Dit is een belasting die geheven wordt op de basisprijs van een product of dienst die de eindverbruiker betaalt.

Een zelfstandige zal dus normaal gezien btw aanrekenen op de facturen aan zijn klant. De leveranciers van wie een zelfstandige zaken aankoopt, zullen ook btw aanrekenen op hun facturen aan de zelfstandige.

Zoals in de vorige blogpost reeds vermeld werd, is de vraag of je btw-plichtig bent afhankelijk van de activiteit die je gaat uitvoeren. Dit vraag je best even na bij je ondernemingsloket (Acerta, Xerius…).

Aangezien de meeste activiteiten btw-plichtig zijn, betekent dit dus dat je btw zult moeten aanrekenen op de facturen aan je klanten. Kleine ondernemingen met een omzet van minder dan 25.000 euro zijn btw-plichtig, maar genieten van een vrijstelling van aangiftes. Dit houdt in dat je geen btw zult moeten aanrekenen op je facturen en geen btw-aangifte zult moeten doen. De meeste zelfstandigen in bijberoep vallen hieronder. Dit zal anderzijds ook inhouden dat je geen btw terugkrijgt op de aankopen die je gedaan hebt.

Als bijberoeper zal je dus vrijstelling kunnen aanvragen als je onder de grens van 25.000 euro per jaar zit.

Personenbelasting

De personenbelasting is een belasting die elke belastingplichtige in België moet betalen op het belastbaar inkomen. Als startende zelfstandige in bijberoep ben je een eenmanszaak – dit betekent dat je als enige verantwoordelijk bent voor je bedrijf. Dit houdt ook in dat je personenbelasting zal moeten betalen.

De belasting zal berekend worden op je netto beroepsinkomen: dit zijn uw ontvangen beroepsinkomsten – uw beroepskosten.

Lees ook: Hoeveel belastingen moet je betalen als zelfstandige in bijberoep?

Kan ik zelf een enkelvoudige boekhouding voeren?

Om elk kwartaal (= elke 3 maanden) je btw te kunnen berekenen en jaarlijks een personenbelasting te kunnen invullen, zal je dus een enkelvoudige boekhouding moeten bijhouden. Het is perfect mogelijk om als startende zelfstandige zelf een enkelvoudige boekhouding te voeren zonder de hulp van een boekhouder. Dit kan je op verschillende manieren doen, bv. via Excel of andere boekhoudprogramma’s.

Waar en wanneer moet ik een belastingaangifte doen?

Jaarlijks zal jij als zelfstandige in bijberoep een belastingaangifte moeten indienen. Je kunt jouw aangifte personenbelasting op 3 manieren doen:

  • Op een papieren aangifteformulier naar de FOD Financiën, ten laatste eind juni.
  • Online via Tax-on-web. Indien je hiervoor kiest, krijg je 2 weken langer de tijd dan als je het op papier doet.
  • Als je het via een boekhouder doet, beschikt deze over een langere tijd om het te doen, namelijk tot eind oktober.

Wacht zeker hier niet tot het laatste moment mee, anders zal je een boete krijgen.

Is een enkelvoudige boekhouding interessant voor zelfstandigen in bijberoep?

De conclusie is: ja, voor een startende zelfstandige in bijberoep is het meest interessant om een enkelvoudige boekhouding bij te houden. Het is namelijk zeer eenvoudig, je kunt er tijd én kosten mee besparen en niemand zal inkijk kunnen hebben op jouw activiteiten. Het belangrijkste om mee te nemen is dat je dit perfect zelf kunt doen!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Anderen vonden dit ook interessant:

Student-zelfstandige worden?

Starten als student-zelfstandige?

Je studie combineren met ondernemerschap? Dat kan! In deze blogpost ontdek je hoe je als student een vliegende start maakt als student-zelfstandige. We delen praktische