Je hebt vast en zeker al eens gehoord over de termen “zelfstandige in bijberoep” en “zelfstandige in hoofdberoep”. Maar wat is het precies het verschil tussen de twee? Wanneer kom je in aanmerking voor het ene of het andere? Met deze korte bijdrage willen wij jou op eenvoudige wijze uitleggen wat het verschil tussen de twee is, en onder welke voorwaarden je moet vallen.
Zelfstandige in bijberoep
Hoofdberoep en bijberoep
Als je wil starten als zelfstandige in bijberoep, zal je eerst een hoofdberoep moeten hebben.
Een hoofdberoep houdt in dit geval in dat je als werknemer werkt in loondienst voor een werkgever. Daarnaast heb je dus ook je bijberoep: dit houdt je activiteit in die je uitoefent als zelfstandige. Het voornaamste verschil hier met je hoofdberoep is dat je bij een bijberoep niet onder iemand anders zijn of haar leiding staat: jij bent je eigen baas en kiest zelf jouw taken.
Voorwaarden om zelfstandige in bijberoep te worden
Zoals hierboven vermeld werd, zal je eerst een hoofdberoep moeten hebben alvorens je daarbovenop van start kunt gaan als zelfstandige in bijberoep:
- Je werkt in hoofdberoep als arbeider of bediende. Hierbij zal je ongeveer de helft van het aantal uren van een voltijdse job moeten presteren, alvorens je kunt overgaan tot een activiteit als zelfstandige in bijberoep. Concreet houdt dit in dat je minstens 235 uur per kwartaal werkt als arbeider of bediende.
- Je werkt in hoofdberoep als ambtenaar. Ook hier zal je ongeveer de helft van het aantal uren van een voltijdse job moeten presteren, alvorens je kunt overgaan tot een activiteit als zelfstandige in bijberoep. Praktisch gezien betekent dit dat je minstens 235 uur per kwartaal gedurende minstens 200 dagen/8 maanden per jaar werkt als ambtenaar.
- Je werkt in hoofdberoep als onderwijzer. Hier heb je 2 verschillende regelingen:
- Als je een vaste benoeming hebt, kun je ook een zelfstandige activiteit in bijberoep starten. Hier zal je echter minstens 6/10 van een volledig uurrooster moeten presteren alvorens je dat kan doen. Dit houdt in dat je minstens 282 uur per kwartaal moet werken als vast benoemde onderwijzer.
- Indien je echter op contractuele basis werkt, zal dit 5/10 zijn. Concreet betekent dit 235 uur per kwartaal moet werken alvorens je in aanmerking komt om een activiteit als zelfstandige in bijberoep uit te oefenen.
Val je onder één van deze categorieën, dan kan jij als bijberoeper aan de slag gaan. Indien niet, zal je geen activiteit als zelfstandige in bijberoep kunnen starten.
Er zijn ook een aantal bijzondere gevallen waarin je toch als zelfstandige in bijberoep kunt beschouwd worden, ook al werk je niet in hoofdberoep in loondienst voor een werkgever. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een werkloosheidsuitkering krijgt. Dit is echter onderworpen aan een aantal voorwaarden.
Zelfstandige in hoofdberoep
Als je zelfstandige in hoofdberoep bent, betekent dit dat je zelfstandige activiteit jouw enige of belangrijkste bezigheid is. Jij werkt dus met andere woorden niet als werknemer in loondienst voor een werkgever. Jouw enige of belangrijkste bezigheid bestaat dus uit die zelfstandige activiteit.
Kort samengevat
Opdat je aan de slag kunt als zelfstandige in bijberoep:
- Hoofdberoep: je werkt minstens halftijds in loondienst voor een werkgever in één van deze categorieën:
- Arbeider of bediende;
- Ambtenaar;
- Onderwijzer (contractueel of vast benoemd)
- Bijberoep: je oefent een zelfstandige activiteit uit
Opdat je aan de slag kunt als zelfstandige in hoofdberoep:
- Hoofdberoep: je oefent enkel een zelfstandige activiteit uit.